Zrozumienie owoców i jajników

W botanice drzewo owocowe jest strukturą owocującą, zwłaszcza u roślin kwitnących, które zazwyczaj powstają w jajnikach podczas lub tuż po rozmnażaniu. Żeńska część tej struktury rozrodczej, zwana zalążkiem, ostatecznie spadnie na liść drzewa owocowego lub innego rodzaju roślinności, zwykle w rok lub dwa po rozmnażaniu. Zalążek jest w rzeczywistości pojemnikiem na nasiona, z których ostatecznie wyrośnie owoc. Proces owulacji jest bardzo krótki, trwa zaledwie kilka godzin. Kiedy wydaje się, że samica nie ma już żadnych jaj, proces jest zakończony i zalążek odpadnie, aby upuścić owoce na ziemię.

Aby powstał owoc, jajnik musi najpierw zostać zapłodniony przez plemnik. Plemniki mężczyzny będą konkurować z plemnikami samicy, ale ostatecznie uzyskają z niej to, co najlepsze i zapłodni komórkę jajową. Gdy to nastąpi, samiec wydziela płyn nasienny na skórę samicy, gdzie samica złoży kilka jaj. Aby stały się one wystarczająco dojrzałe, aby uformowały się w owoce, samica musi miesiączkować jeszcze przez kilka dni po zapłodnieniu. Jest to ważne, ponieważ pomoże jej przejść przez proces wytwarzania niezbędnych nasion do produkcji zdrowych owoców.

W rodzinie cytrusów cytryna (Citrus limon, ) i grejpfrut (Citrus betabola, ) to dwa popularne gatunki. Owoce zostaną wyprodukowane, gdy samica zrzuci jaja. Aby owoc zachował żywotność, musi być utrzymywany w odpowiedniej temperaturze, albo przez pozostawienie go na zewnątrz, albo w zimnym, ciemnym miejscu. Istnieją odmiany drzew owocowych, takie jak kaboklo, acerola, pomelo, niger, słodka pomarańcza i lycopus. Najpopularniejsze to fiołek afrykański, akacja i plany.

Drzewo owocowe będzie owocować na swoich liściach, gałęziach, a czasem nawet na samych owocach. Roślina kwitnąca jest zwykle nazywana jagodą. Każda jagoda różni się wielkością i kształtem w zależności od tego, jaka jest część owocu. Obejmują one wielkość i kształt całego owocu, wielkość i kształt jagód, bielma i zarodka. Bielmo to małe nasionko, które zawiera owoc, wielkości grochu, fasoli lub ziarna, które rośnie wewnątrz jajnika.

Definicja botaniczna odnosi się do ogólnych właściwości owocu, w tym jego smaku, aromatu, wielkości, kształtu, skórki, skórki i plamy lub koloru. Te właściwości są częścią tego, co tworzy owoc. Niektóre z tych cech mogą być związane z regionem rośliny, w którym rośnie owoc. Nie ma jednej konkretnej definicji, ponieważ istnieje wiele różnych rodzajów drzew owocowych. Każdy rodzaj ma swoje regionalne różnice w kolorze, zapachu, smaku, kształcie, nasionach i zwyczaju wzrostu.

Istnieją dwie główne kategorie owoców, te, które są zjadane i te, które nie są. Spożywane owoce są powszechnie nazywane warzywami. Przykładami warzyw są pomidory, bakłażany, papryka, marchew, kabaczek, bakłażan i kapusta. Z drugiej strony są owoce, których nie je się, takie jak jabłka, melony, cytryny, limonki, mango i winogrona. Nasiona owoców są powszechnie nazywane nasionami warzyw. Przykładami jadalnych nasion są awokado, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, pestki dyni i kiełki pszenicy.

Chociaż nasiona można spożywać, nie można ich używać do produkcji żywności. Przykładami jadalnych nasion są orzeszki pinii, pestki dyni, nasiona słonecznika i nasiona krokosza barwierskiego. Niejadalne nasiona to rzeżucha, gorczyca, siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona konopi i słonecznika. Oprócz jadalnych nasion niektóre owoce mają również jadalne kwiaty, takie jak arbuz, grejpfrut i pomarańcze.

Jajniki są istotną częścią układu rozrodczego i znajdują się po obu stronach macicy na zewnątrz ciała. Jajnik otoczony jest torebką zawierającą zapłodnione jajo. Jajnik jest odpowiedzialny za uwolnienie komórki jajowej, która zostanie wszczepiona do jajowodów dla zachowania zdrowia i płodności matki. Zapłodnione jajo jest uwalniane z jajnika we wczesnych godzinach porannych. Zapłodniony owoc wędruje teraz przez jajowód do oczekującej macicy.